+31 (0)10 – 522 65 36 info@seaco.eu

Het belang van een goede flensmontage instructie

Het verhogen van de veiligheid is een niet aflatend aandachtspunt. Lekkages in  leidingsystemen zijn nog steeds de nummer 1 oorzaak van milieu overtredingen. Seaco en Flexitallic leveren naast hoogwaardige afdichtingen en adviezen voor afdichtingen ook instructie aan monteurs hoe om te gaan met flensafdichtingen en flensmontage. In aanvulling op de opleiding flensmonteur kunnen wij monteurs laten zien wat ze aan het doen zijn tijdens het monteren van een flensafdichting.

De Flange Assembly Demonstration Unit (FADU) is bij uitstek geschikt voor de basis van ons programma voor instructie flensmontage. Voor ons is het een uitstekend hulpmiddel om inzicht te geven in wat er met een flensverbinding gebeurt tijdens montage. Hoe werkt het?

De opzet van de FADU is een 4” buis met een voorlasflens en een blindflens in de maat 4” 300#. Voor de montage gebruiken we standaard B7-2H studbouten die verbonden zijn met rek-sensoren. Ook het afdichtingsvlak is voorzien van een druksensor. Het hart van het systeem is de software, waarbij op een scherm te zien is wat de voorspanning van de bouten en de vlaktedruk op de afdichting is.

Wat valt er te zien?

Door het gebruik van de FADU kunnen we een aantal belangrijke punten inzichtelijk maken:

 • Het belang van het smeren van de moeren en hoe te smeren
 • Waarom is het belangrijk om de instructies voor flensmontage op te volgen?
 • Wat gebeurt er met de verbinding op het moment dat we de moeren op moment zetten?
 • De uitdagingen in het veld
 • Het verlies van voorspanning door relaxatie   
 • De presentatie kan in 45-60 minuten worden gedaan en is ideaal voor een toolbox meeting. Zelfs voor mensen die al jarenlang in het veld actief zijn is het interessant om live te zien wat er met een verbinding gebeurt.

  Seaco en Flexitallic geven deze instructie in eigen huis of desgewenst op locatie. Idealiter werken we met groepen van ca 6 personen zodat een ieder zelf kan ervaren waar hij of zij op moet letten tijdens de flensmontage. Groepssamenstelling, plaats en tijdstip van de training worden in overleg met u vastgelegd. Hierbij kunnen we uiteraard ook rekening houden met ploegendiensten en toolbox meetings.

  Wilt u uw veiligheid verhogen, de kansen op lekkage verminderen en uw medewerkers een leuk en leerzaam moment geven neem dan contact met ons op.

  Met vriendelijke groet,

  Ronald Sol

  Commercieel Directeur